Kontakt: Ulf Jonsson
Anmälan online
  • Anmälan till detta evenemang är stängd.
24
nov
2023
Stockholm Fryshuset
Fryshuset
Mårtensdalsgatan 6
Stockholm,  120 30
Sweden

Vill du höra om ett alternativ till hur pengar skapas i samhället?

Positiva pengar är en rörelse och tankesmedja som vill förändra det finansiella systemet för att skapa en mer hållbar, rättvis och stabil ekonomi. De anser att det är ett problem att pengar skapas av privata banker i samband med lån, eftersom det leder till ökad skuldsättning, ojämlikhet, instabilitet och miljöförstöring.

De föreslår en reform som kallas suveräna pengar, som innebär att endast Riksbanken får skapa pengar utan koppling till lån. De menar att detta skulle ge staten större kontroll över penningmängden, minska beroendet av bankerna, främja investeringar i samhällsnyttiga projekt och bidra till en grön omställning.

Det är viktigt att notera att "positiva pengar" inte är en specifik valuta eller form av pengar, utan snarare en rörelse som förespråkar förändringar inom det finansiella systemet för att uppnå positiva samhälleliga resultat.

Positiva pengar är en del av en internationell rörelse som heter International Movement for Monetary Reform (IMMR) som finns i 26 länder. De samarbetar med andra organisationer och forskare som delar deras mål. De vill också sprida kunskap och engagemang om penningsystemet bland allmänheten och beslutsfattarna.

I och med utredningen om statens roll på betalningsmarknaden (som leddes av Anna Kinberg Batra och som presenterades i mars, 2023) har matchen om vem pengarna ska tjäna påbörjats, offentligt och politiskt.

Kom och lyssna på en högst intressant och intresseväckande föreläsning av vår egna medlem Veine Haglund. Som vanligt träffas vi vid Fryshusets entré strax före kl. 08:00. Mötesavgiften på 60 kronor betalas med Swish på plats.

För dig som inte kan mötas fysiskt så finns Google Meet på https://meet.google.com/rpb-zcyp-sab